In de huidige digitale wereld is er geen ontkomen aan: zintuiglijke prikkels. Dr. Temple is in haar onderzoek terug gegaan naar de basis van de mens, de kindertijd. Ook in het leven van een jong kind zijn vele prikkels, alle nieuwe indrukken en ontdekkingen waar hij of zij elke dag mee te maken krijgt. En dan nog niet te spreken van alle vaardigheden die een kind zich eigen moet maken. Dr. Temple heeft samen met haar team honderden kinderen jarenlang geobserveerd om te ontdekken hoe zij deze over- prikkeling verwerken.
De uitkomst van dit onderzoek was bijna schokkend in zijn eenvoud: het hobbelpaard.
Kinderen die in hun vroegste jeugd een hobbelpaard tot hun beschikking hadden vertoonden later op school en in hun pubertijd significant minder gedragsproblemen door over- prikkeling dan kinderen zonder hobbelpaard. Dr. Temple is onmiddellijk begonnen met onderzoek naar de effecten van hobbelen bij volwassenen met stressproblemen. De resultaten zijn zo veelbelovend dat deze therapie vanaf nu aangeboden gaat worden door gespecialiseerde therapeuten. Zij zien erop toe dat de maat van het hobbeldier geschikt is voor de lengte en het gewicht van de patiënt. Ook de uiterlijke kenmerken van het hobbeldier zijn van groot belang. Deze moet overeen komen met de emotionele belevingswereld van de patiënt.
Het enige probleem is op dit moment het geringe aantal hobbeldieren dat beschikbaar is waardoor er naar alle waarschijnlijkheid een wachtlijst zal ontstaan. Sommige patiënten zijn echter zo wanhopig dat zij genoegen nemen met een te klein hobbeldier. Deze situatie is niet wenselijk maar gelukkig ook niet schadelijk. Dr. Vickey Temple bericht vanuit Colorado dat er hard gewerkt wordt door speciaal geselecteerde kunstenaars om dit tekort op te lossen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten