vrijdag 2 mei 2014

Nunsploitation

bron: Wikipedia.
Nunsploitation is een subgenre van exploitationfilm die zijn piek in Europa in de jaren 1970 had. Deze films omvatten overwegend nonnen die leven in kloosters. Het belangrijkste conflict van het verhaal is meestal van een religieuze of seksuele aard, zoals religieuze onderdrukking of seksuele onderdrukking als gevolg van het leven in celibaat . De inquisitie is een ander gemeenschappelijk thema. Deze films, hoewel vaak gezien als pure exploitation films, bevatten vaak kritiek op religie in het algemeen en de katholieke kerk in het bijzonder. Het gaat over de vrouw en haar feministisch bewustzijn en de afwijzing van haar achtergestelde sociale rol. Veel van deze films werden gemaakt in landen waar de katholieke kerk invloedrijk is, zoals Italië en Spanje. De vrouwen wonen in geïsoleerde, fort-achtige kloosters waar iedereen vrouw is, en het  draait om lesbische perversiteit. Het element van het religieuze schuldgevoel maakt lugubere voorstellingen van "verneder het vlees ', zoals zelfkastijding en pijnlijk masochistische rituelen. De moeder-overste is meestal een wrede en corrupte cipier-achtige marionet die orde handhaaft met strenge discipline. Een even sadistische en wellustige priester wordt vaak opgenomen om een ​​element van mannelijke dreiging toe te voegen aan het verhaal. 


Historische basis
Sommige films hebben enkele feitelijke grondslag. Huxley baseerde zijn origineel historisch verslag, 'The Devils of Loudun', op een gerapporteerd geval van massahysterie en demonische bezetenheid die naar verluidt plaatsvond in een Frans klooster in de zeventiende eeuw. Omdat het genre het product was van de jaren zestig en zeventig, met af en toe een hedendaags voorbeeld zoals de recente Sacred Flesh (1999), is er weinig geprobeerd zich te baseren op mogelijke historisch bronnenmateriaal, zoals Aelred van Hexham (1110-1167) en zijn verslag van de Non van Watton. Een ander historisch voorbeeld is het leven van zijn zus Benedetta Carlini, een 17e-eeuwse Italiaanse, lesbische non.
Twintig jaar geleden verzamelde Graciela Daichan verhalen over afwijkende middeleeuwse religieuze vrouwen, maar sinds die tijd zijn er weinig andere ernstige historische pogingen gedaan om te onderzoeken welke feitelijke basis er zou bestaan ​​voor de literaire voorstellingen die vaak gediend hebben als basis voor nunsploitation bioscoop. In 2010 schreef Craig Monson 'Nuns behaving badly', dat betrekking had op de sociale en seksuele leven van de religieuze vrouwen in de zestiende en zeventiende eeuw in Italië, maar deze werkzaamheden blijft zeldzaam. [Echter, recent werk op de dramaturgie van demonische bezetenheid in middeleeuws Europa kan nuttig zijn om de sociale, psychologische en gedragsmatige context van dergelijke handelingen te begrijpen. 


Nunsploitation in Japan
Katholieke non exploitatie films zijn sinds minstens de vroege jaren 1970 een sub-genre in de Japanse exploitation film. Dit hoewel het christendom nooit een dominante religie was in Japan. Door het nemen van een religieuze minderheid als onderwerp, suggereren deze "schrikbarend perverse en wild godslasterlijke" katholieke nonnenfilms een manier om het gebruikelijke geloof, namelijk het boeddhisme, te becommentariëren.

Enkele favoriete films van wendy:


School of the holy beast
Nude nuns with big guns
Sacred flesh
Convent of sinners
Love letters from a portugese nun
Sister emanuellea

Meer wansmaak? 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten